BAS BEENACKERS – BAS BEENACKERS

Artiest info
Website
facebook
abel: Revanche Records / Concerto

Zanger, pianist, gitarist en songschrijver Bas Beenackers is sinds een tiental jaren de frontman van het Nederlandse bluesrocktrio ‘My Blue Van’ uit Utrecht, waarmee hij samen optreedt met bassist Freek van Ede en drummer Dennis Wechgelaar. Mijn evaluatie van hun album “Hush” uit 2015 werd afgesloten met de conclusie dat het perfecte uitspreken en zingen van de Engelse taal door zanger Bas Beenackers uitstekend zijn Nederlandse afkomst kon verbergen.

Dit jaar komt de professioneel als psycholoog actieve Bas met een eerste volwaardige soloplaat op de proppen, een tien liedjes tellende album dat hij simpelweg naar zichzelf heeft vernoemd. Deze officiële debuutplaat werd vorig jaar wel voorafgegaan door een vijf akoestische songs tellende EP die de titel “Man” kreeg.

Al die vijf tracks staan nu ook op het album “Bas Beenackers” aangevuld met vijf nieuwe songs. Ook de enige gecoverde song “Polly” van Gene Clark uit diens album “Flying High” van 1998 kreeg een plaatsje op de EP en nu ook weer op dit album. Twee andere nummers uit de EP en deze plaat hebben we in een live-uitvoering op de video’s aan deze recensie toegevoegd: “Child” en “Reason”.

Bas speelt op alle nummers op akoestische gitaar en af en toe ook op de zogeheten ‘zingende zaag’. De enige andere muzikanten die hebben bijgedragen aan de opname van deze plaat zijn instrumentalisten op blaasinstrumenten als hoorn, trompet, trombone, tuba en klarinet. Album co-producer Simon Akkermans levert ook nog wat percussie en basgitaar af op het nummer “Ride It”.

Door hun akoestische karakter zijn deze vaak over persoonlijke ervaringen verhalende folkliedjes bijwijlen emotioneel, melancholisch en intimistisch en zijn ze gerelateerd aan het liefdesleven van de zanger. De teksten spreken de luisteraar soms heel persoonlijk aan en dat gegeven zorgt ervoor dat deze Bas Beenackers in de vakpers volgens ons heel terecht wel eens vergeleken wordt met andere artiesten als Nick Drake of Bonnie ‘Prince’ Billy die eenzelfde stijl hanteren. Zijn debuutalbum is er in elk geval ééntje van een hoge muzikale kwaliteit, mede door zijn uitstekende warme zangpartijen.

(valsam)